Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - websites: grotekerkoostzaan.nl of pknoostzaan.nl
 
 
Inleiding Inleiding
Het was rond 1880 dat enkele leden van de Nederlands Hervormde Kerk zich niet meer zo goed konden verenigen met de wijze waarop het geloof werd verkondigd.
Het was te modern en begon meer en meer af te wijken van Christelijke en Bijbelse uitgangspunten.
Vrijzinnigheid heette het  en daarin konden zij zich niet vinden.

Dat leidde tot huiskamer gesprekken die uitmondde in huiskamerdiensten. En initiatiefrijk als men was leidde dat in 1881 tot het oprichten van de Evangelisatie, om precies te zijn op 18-8-1881 – een mooiere datum kon met niet kiezen.

Het werd een gemeenschap die zich de Evangelisatie noemde, maar wel binnen de Hervormde Kerk van Nederland bleef.

Ook bleven bepaalde rechten met de ‘ Grote Kerk ‘,  bestaan zoals een jaarlijkse doop dienst.
Hartelijk was de verhouding tussen de Vrijzinnigen en Rechtzinnigen (zoals de Evangelisatie werd genoemd) niet – oordelen, al dan niet gebaseerd op Bijbelse teksten, vlogen over en weer.
Maar het was een initiatiefrijke gemeenschap !
Er werd land gekocht, er werd een kerkje neergezet (de Kapel), men richtte een Christelijke School op en de muziekverenigingen Crescendo en Osanna zijn nog heden ten dage uitingen van deze initiatieven.


Maar de tijd gaat voorbij en ergens in de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen de rechtzinnigen en de vrijzinnigen weer bij elkaar over de vloer.  De gebrokenheid werd weer geheeld – een mooier Christelijk uitgangspunt is niet te bedenken.
De Kapel werd verkocht en afgebroken en de resterende gemeenteleden van de Kapel zaten zondagsmorgens weer samen met de resterende vrijzinnigen bijeen in de Grote Kerk.
Maar wel bij elkaar in de banken aan de Noordzijde van de Grote Kerk.
In de afgelopen jaren heb ik met enkele oud-Evangelisatie mensen  gesprekken gehad met als doel om deze verhalen te bewaren voor de toekomst. De gedachte was om deze verhalen in een boekje te laten verschijnen. Uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen, doch ze op een aparte pagina op de website van de kerk te zetten.
U treft ze hierbij dan ook aan.

Jan de Waal – januari 2017
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 22-09-2019 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Willemien van Berkum uit Amsterdam.
meer details

 
Kerkdienst Gemist?
15-09-2019
 
 
Kerkbuurten

  
   September 2019
 
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.