Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - websites: grotekerkoostzaan.nl of pknoostzaan.nl
 
 
Bevrijding Bevrijding
Als lid van de Liberale Partij zat hij in de Gemeenteraad. En toen in 1943  de functie van Wethouder vrij kwam werd hij door burgemeester Sikkema voor deze functie gevraagd. Het werd hem afgeraden : doe het niet , het is oorlog en het is niet verstandig.

Maar hij besloot het toch te doen ‘want als er een NSB’er op deze plek komt is dat niet goed voor Oostzaan’, was zijn argument. De Oostzaanse gemeenschap ging hem ter harte..

Dus werd hij Wethouder.  Wethouder in oorlogstijd.
En toen enige tijd later de overheid de verordening uitgaf dat de boeren hun koeien moesten inleveren, kwam dit bevel terecht op het bureau van de Wethouder.  Hij schreef invorderingsbevel uit en gaf de brandweer opdracht om deze bij de boeren af te geven. De brandweer weigerde dat, dus stapte hij op zijn fiets om de bevelen persoonlijk bij de boeren af te geven.
En dat werd hem – begrijpelijk – niet in dank afgenomen. De oorlog gaat voorbij, maar het feit wordt niet vergeten.

Het wordt 9 mei 1945 en zijn jongste zoontje staat samen met enkele buurkinderen op de brug over de wegsloot en ziet hoe een auto stopt, gewapende mannen in uniform uitstappen, zijn ouderlijk huis binnengaan en zijn vader over de brug meesleuren en
in de vrachtauto dumpen welke weg rijdt. BS’ers,
ineens opgedoken uit het niets houden een zuiveringsactie en de voormalige wethouder wordt opgepakt.

Opgebracht in de Kerkbuurtschool, gevolgd door gevangenschap in de Rijks HBS in Purmerend, Fort benoorden Purmerend, Castricum en uiteindelijk in de Koude Horn gevangenis in Haarlem.

Wekelijks fietst zijn echtgenote met schone kleren naar de betreffende plek waar hij gevangen wordt gehouden. Gevangen als NSB’er.

Hij komt begin 1946 vrij. Hoe hij vanuit Haarlem naar Amsterdam, komt is niet bekend, maar bij de Tolhuispont wordt hij herkend en rijdt hij mee op een paardenkar van Bas Derlagen.
Sterk vermagerd en mentaal kapot komt hij thuis.
En thuis begint een nieuwe oorlog. Depressiviteit, wat leidt tot spanningen, conflicten, huilbuien en een poging tot zelfmoord. Hij is ontslagen bij zijn werkgever de Rijksoverheid, en doet tijdelijk wat klusjes bij een plaatselijke bakkerij.

Zijn zoontje van vijf ervaart dit alles , een onuitwisbare indruk, hij  kan er niets mee. De tijd gaat voort, en op enig moment vindt er eerherstel plaats en keert hij terug bij de Rijksoverheid.  Maar het trauma is niet voorbij, niet voor zijn echtgenote, en niet voor zijn kinderen, het tekent hun verdere leven. Langzaam krabbelt hij op ,hoewel hij nooit meer de oude zal worden.

Wie dit was ?  Mijn vader….

Jan de Waal
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-11-2019 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Carola Dahmen.
meer details

 
Kerkdienst Gemist?
17-11-2019
 
 
Kerkbuurten

  
      November - 
   1e helft dec 2019
 
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.